Nu in Landleven mijn column over de Nederlandse Bonte Geit


De Bonte geit heb ik leren kennen via mijn zus, die vroeger altijd een bont paard wenste en maar ruimte had voor drie geiten dus werden dat van die mooie gevlekte geiten!

Maar ze kwam tot de conclusie dat deze dieren heel erg slim zijn en telkens uit de wei ontsnapten, wat een groot probleem was omdat de wei aan een drukke autoweg lag.
Drie keer heeft ze de omheining versterkt, maar telkens verzonnen deze grote en sterke dieren een uitweg naar groener gras.
Uiteindelijk heeft ze de geiten geruild voor Shetland pony's. Bij haar kon ik dus niet terecht om dit prachtige zeldzame huisdierras te portretteren.

Via Google vond ik een prachtig gevlekte geit met hoorns op een zorgboerderij te Tilburg waar een aardige jongen met een verstandelijke beperking het dier voor mij aan een touw vasthield.
Zodoende kon ik het dier laten poseren in het tegenlicht dat Rembrandt ook veel toepaste in zijn portretten. De jongen zei heel nadrukkelijk : maar ik wil er niet op hoor!"Nee hoor, ik schilder alleen dieren!"